Οι ευεργετικές δράσεις του ροδιού και η χρήση του στη βιομηχανία τροφίμων και σε κλινικές μελέτες
Το ρόδι (κυρίως ο χυμός του) χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο της αντιοξειδωτικής, αντιφλεγμονώδους και αντιμικροβιακής δράσης. Η δράση αυτή οφείλεται κυρίως στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε πολυφαινόλες (φλαβονοειδή, ταννίνες και φαινολικά οξέα) (Kandylis, 2020).
Δράσεις
Η πολλαπλή, δυνητικά ευεργετική δράση στον άνθρωπο, έχει προκύψει από in vitro μελέτες, μελέτες σε ποντίκια και μελέτες σε ανθρώπους.
1) Από in vitro μελέτες βρέθηκε (Kandylis, 2020)
α) προβιοτική και αντιμικροβιακή δράση: ο χυμός του ροδιού βρέθηκε να ενισχύει την ανάπτυξη Bifidobacteria και Lactobacilli και να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό βακτηροειδών την ομάδας fragilis (Clostiridium difficile)
β) αντικαρκινική δράση μέσω αναστολής του NF-κB (nuclear factor kappa B) στο καρκίνο του προστάτη και των νεφρών (εκχύλισμα φλούδας)
γ) ευεργετική επίδραση στο δέρμα αποτρέποντας την μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας βλάβη του DNA
δ) αναστολή της μέσω πολυσακχαριτών έκπτωσης της μνήμης (punicalagin)
2) Από μελέτες σε ποντίκια βρέθηκε ότι παρουσιάζει (Kandylis, 2020)
α) αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντιαποπτωτική δράση
β) νευροπροστατευτική δράση και προσφέρει προστασία έναντι της οξειδωτικής βλάβης (μοντέλα νόσου Parkinson σε ποντίκια)
3) Από μελέτες σε ανθρώπους η χορήγηση χυμού ροδιού βρέθηκε
α) να έχει ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση και στα λιπίδια σε ασθενείς με ΣΔ τύπου 2
β) να ελαττώνει την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται κατά την άσκηση
γ) να επιφέρει βελτίωση της μνήμης (Siddarth, 2020) και
δ) να έχει ευεργετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου, λιπιδίων και φλεγμονωδών δεικτών σε υπέρβαρους και παχύσαρκους (Hosseini, 2016)
Εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων (Kandylis, 2020)
Λόγω των πολλαπλών ευεργετικών δράσεων του ροδιού προστίθεται:
1) σε γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί) λόγω κύρια των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων
2) σε χυμούς ως φυσικός αντιμικροβιακός παράγοντας
3) με τη μορφή σκόνης από κουκούτσια ροδιού έχει χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή cake ελεύθερου σε γλουτένη
Ενδεικτικές ποσότητες ροδιού που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους
1) σε τυχαιοποιημένη μελέτη που εξετάσθηκε η ικανότητα μνήμης (memory performance) στην ομάδα παρέμβασης για 12 μήνες χορηγήθηκαν 236 ml χυμού ροδιού που περιείχαν: 368 mg punicalagins, 93 mg anthocyanins, 29 mg ellagic acid και 98 mg άλλων ταννινών (Siddarth, 2020)
2) σε μελέτη στην οποία χορηγήθηκε σε υπέρβαρους και παχύσαρκους και μελετήθηκε η επίδραση στα λιπίδια, στη γλυκόζη και σε δείκτες της φλεγμονής δόθηκαν 2 κάψουλες ημερησίως που περιείχαν 500 mg εκχυλίσματος ροδιού με 40% περιεκτικότητα σε ellagic acid (Hosseini, 2016)