bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Οι ευεργετικές δράσεις του κράμπερι και η χρήση του σε κλινικές μελέτες

Οι ευεργετικές δράσεις του κράνμπερι και η χρήση του σε κλινικές μελέτες

Αποτελεί ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φαινολικές ενώσεις περιλαμβάνοντας φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, κατεχίνες και φαινολικά οξέα. Συνήθως καταναλώνεται σε ξηρή μορφή αλλά προστίθεται και ως σκόνη ή και ως εκχύλισμα σε διάφορα τρόφιμα. Η περιεκτικότητα του κράνμπερι σε φαινολικές ενώσεις εξαρτάται από τον τρόπο επεξεργασίας του (χυμός, εκχύλισμα, αποξηραμένο).

Δράσεις του κράνμπερι (Caldas, 2017)

1) Από in vitro μελέτες έχουν δειχθεί αντιμικροβιακές, αντιικές, αντικαρκινικές αντιφλεγμονώδεις δράσεις, καθώς και αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

2) Από μελέτες σε πειραματατόζωα το κράμπερι μπορεί να:

α) ελαττώσει φλεγμονώδεις δείκτες (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, ιντερλευκίνες)

β) αυξήσει τη σύνθεση το μονοξείδιου του αζώτου (NO) [ουσία με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες]

γ) μετριάσει τη λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και

δ) βελτιώσει την ευαισθησία των β-παγκρεατικών κυττάρων στη γλυκόζη

3) από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους φάνηκε ότι μπορεί να:

α) ελαττώνει τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης και να αυξήσει τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης

β) ελαττώνει την οξείδωση της LDL

γ) βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου

δ) ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος

ε) ελαττώσει την ενεργότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (Thimoteo, 2019).

Ενδεικτικές ποσότητες του κράμπερι που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες κλινικές  μελέτες σε ανθρώπους

1) σε χορήγηση χυμού κράμπερι (διάρκεια παρέμβασης 2 μήνες) σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συρροή παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, παρατηρήθηκε ελάττωση της ομοκυστείνης (θρομβογόνος παράγοντα κινδύνου), αύξηση τη αδεπονεκτίνης και ελάττωση του οξειδωτικού stress. Στη μελέτη αυτή χορηγήθηκε χυμός κράμπερι (700 ml/ημέρα) που περιείχε 364 mg πολυφαινολών (Simao, 2013)

2) σε χορήγηση χυμού κράμπερι σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα για 3 μήνες παρατηρήθηκε ελάττωση βιοχημικών δεικτών που αντανακλούν τη ενεργότητα της νόσου. Στη μελέτη αυτή δόθηκαν 500 ml χυμού ημερησίως που περιείχαν 150  mg  βιταμίνης C, 132 mg  προανθοκυανιδίνες και 259 mg φαινολών (Thimoteo, 2019)

 

 

 

Επικοινωνία

+30 2109342092

bt_bb_section_top_section_coverage_image
Μετάβαση στο περιεχόμενο